söndag 16 december 2018

Det här med gångartshästar

Jag har två gångartshästar, men de är väldigt olika. Annie rids nästan bara i tölt för den är helt underbar, så varför rider någon annan gångart?  Hon är en säker tölthäst som håller gångarten hur länge som helst. Sedan har hon trav och hon kan jogga, men jämförelsevis är det ganska oskönt att sitta på. I USA säger Rocky Mountain horse -klubben "if you want to bounce, get a trampolin". Galoppen behöver stärkas, men lite är det samma här. Hon kan tölta rätt snabbt, så jag har inget större behov av galoppen. Och det är faktiskt rätt skönt, för då kan jag också fokusera träningen mer på att utbilda oss i Westernridningen med enhandsfattning och dessa signaler. Där har vi mycket kvar att lära oss, det är rätt svårt. 


På tur med Funny Annie, känner mig både happy och lucky med henne (pratar ibland lite engelska med henne så hon känner sig mer som "hemma") :D 


Villimey har visat fyra gångarter, och hon har tidigare töltat taktrent. Just nu är tölten dock borta. Och traven är inte helt ren heller under ryttaren. I longeringen travar hon finfint. Med ryttare blir hon lite av en Missouri Foxtrotter som inte sätter ner bakben och framben samtidigt, men bakbenet kommer lite senare än frambenet, det blir inget sväv. Kallas då för foxtrot, är bekvämt att sitta och Missouri Foxtrotter räknas också som gångartshäst. Hos en islandshäst är det dock inte önskvärt med denna typ av trav. Så nu är frågan varför det blev så och hur man tränar bort det. Hon har ju alltid haft problem med balansen men just nu travar och galopperar hon fint vid longering eller tomkörning. Hon har också gått ner i vikt, vilket borde underlätta. När det var dags för igångsättning efter skelettskadan på vänster frambenet valde hon tölt före trav. Sedan blev det plötsligt blandade gångarter. Och så var hon ju rejäl sjuk igen när hon fick colit, det får man inte glömma. Men hon verkar glad och framåt, och hon kommer alltid fram i hagen och vill följa med. Så projektet för nästa år blir helt enkelt att hjälpa henne sortera benen igen.

Från dagens pass då jag filmade både longering och ridning för att studera rörelserna.


2 kommentarer:

  1. Jadu, alltid är det något verkar det som. Villimeys gångartstrassel kanske mest beror på styrka? Att hon inte riktigt är stark nog ännu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan det absolut vara. Ska ta itu mer med detta efter jul och nyår...

      Radera